Kennismaken met Vidas

Weet jij wat je moet doen zodra je kind zich verslikt of dat je partner bewusteloos op de grond ligt?

Onverwachts gebeuren meestal de kleine ongelukjes tot levensbedreigende situaties waarin je direct op de juiste manier moet handelen. Weet jij wat je moet doen? Wanneer heb jij een EHBO cursus gevolgd? Heb je wel BHV of EHBO gehad maar is er weinig blijven hangen? Heb je ook de kennis hoe te handelen bij baby´s of kinderen? Wij zorgen ervoor dat je hierop voorbereid bent, en dat je het vertrouwen in jezelf krijgt om op de juiste manier te kunnen handelen.

Waarom zou je een training of workshop willen boeken via Vidas?

Vidas gelooft erin dat als een training of workshop leuk is om te doen zonder prestatiedruk in een veilige leeromgeving. Dat het leren van vaardigheden beter en sneller word opgenomen. Door met passie en de nodige ervaring kunnen wij hier ons steentje aan bijdragen.

“Dat we iemand anders zien doen, wordt in het eigen brein nagebootst”.

In de afgelopen jaren hebben wij ons verdiept in de werking van het menselijke brein. Hoe gaat het leren en de hersenen samen. Je kunt je voorstellen dat als je in een onvoorzienbare situatie terecht komt waar het letterlijk om leven en dood gaat er heel wat kan gebeuren in jouw brein. Een spannende of bedreigende situatie roept een reactie op; vechten, vluchten of bevriezen.

Door de hersenen te trainen kun je tijdens een noodsituatie terugvallen op wat je geleerd is. Onze 5 kernwaardes zijn daarom ook hierdoor ontstaan.

V

Vertrouwen krijgen in jezelf door een veilige leeromgeving te creëren. Wij geloven dat een veilige omgeving het belangrijkste startpunt is waar iedereen zichzelf kan zijn en waarin je je kunt ontspannen zonder druk. Dit doen wij op locatie waar degene zich het prettigst voelt.

I

Iedereen kan in eigen leertempo meedoen om uiteindelijk (haast) iedereen te kunnen helpen waar nodig. Wij hebben ervaring met het werken van scholieren tot volwassenen en zijn bekend met de verschillende leerstijlen.

D

Duidelijk, doelgericht stappenplan is de methode om een routenet in je brein te vormen zodat het grotere plaatje van A tot Z bekend is. Dit zodat je per situatie weet welke stap je wanneer moet nemen en waar je altijd op terug kunt vallen. Wij hebben een tool ontwikkeld wat er aan bijdraagt dat theorie en praktijk in 1 vloeiende beweging samen komt en alles beter onthouden blijft.

A

Adequaat op de juiste wijze kunnen handelen is het streven waar Vidas voor staat. Door goed (instructeurs)opgeleid te zijn op zowel pedagogisch, didactisch niveau en door kennis over het menselijk lichaam zijn wij in staat om volgens de richtlijnen van het ILCOR en de NRR de juiste instructies te verzorgen.

S

Snel kunnen handelen waar nodig is belangrijk om levensbedreigende situaties te kunnen onderscheiden van niet-levensbedreigende situaties. Door deze te leren herkennen kun je kostbare tijd winnen. Iedere minuut, iedere seconden telt.

Vidas betekent ”levens” in het Spaans. Want uiteindelijk draait het om het redden van levens.
Spreekt deze werkwijze je aan? Informeer naar de mogelijkheden.

Achter de schermen van Vidas

Mijn naam is Raymon van der Spaan, oprichter van Vidas Trainingen.

Met veel passie mag ik trainingen geven in het vakgebied: Veiligheid. Wat mij al jaren lang bezig houdt.

Binnen Defensie ben ik in aanraking gekomen met het trainen van militairen op het gebied van eerste hulp en hoe om te gaan met stressvolle situaties. Als onderofficier binnen een verkenningseenheid mogen opereren waarbij je in complexe omstandigheden op medisch gebied zonder hulpdiensten zelfstandig levens moest kunnen redden. Als instructeur meer dan 500 cursisten mogen opleiden en ROC scholieren mogen examineren tijdens de proeven van bekwaamheid. Tijdens het oefen examineren kwam ik er al vrij snel achter dat veel toenmalige MBO scholieren vast liepen tijdens een situatie waar alles samen kwam.

“ Sergeant ik weet niet meer waar ik ben, ik loop vast”

Dit heeft mij toen al aan het denken gezet dat ik ging kijken waarom dit gebeurde. Mijn aandacht ging al vrij snel uit naar hoe het brein van iemand werkt in onvoorzienbare situaties.
Afzonderlijk alle vaardigheden 1 voor 1 laten uitvoeren ging zonder moeite. Alleen alles tegelijk en daar een keuze in moeten maken dat was moeilijk. Hierop heb ik vervolgens een manier op bedacht waardoor de scholieren in de middag met vlag en wimpel waren geslaagd en mede hierdoor hen MBO opleiding hebben mogen behalen.

“ Als de leerling er niet in slaagt te leren dan is de docent er niet in geslaagd te onderwijzen”

Naast mijn HBO studie coaching en counseling heb ik mijn lesbevoegdheid en medische bekwaamheid met extra aandacht voor baby´s en kinderen. In de afgelopen jaren heb ik veel cursussen en opleidingen mogen volgen die gerelateerd zijn in het vakgebied : Bhv / ploegleider / brandpreventie en ontruiming.

Didactiek & coaching.

Daarnaast heb ik altijd al rekening gehouden met situaties; als er wat gebeurd hoe dan te reageren. In mijn auto liggen er altijd materialen gereed om levensbedreigende situaties onder controle te krijgen.

“ Raymon HELP hij stikt”

Toen onze zoon nog geen 3 maanden oud was gebeurde wat niemand wil overkomen. Een baby die lijkt te stikken. Gelukkig wist ik hoe te handelen. De paniek bij mijn vrouw (volkomen logisch) werd erger nadat ze niet wist wat ze moest doen. Gelukkig is het goed gekomen nadat we op controle in het ziekenhuis zijn geweest. Uiteindelijk had hij een verslikking wat tegen een verstikking aanzat. Wij hebben vaak terug gedacht aan deze verschrikkelijke ervaring.

Uiteindelijk kwam alles samen en dat is het verzorgen van trainingen en workshops aan iedereen die behoefte heeft aan het verlenen van eerste hulp voor het geval er ooit iets gebeurd.

Momenteel veel trainingen aan ouders en gezinnen mogen verzorgen en uiteraard ook bedrijven die geloven in de VIDAS – methode. Wij verzorgen Privé workshops aan huis of op locatie. Dit kan zijn EHBO of een volledige BHV cursus.

 

Vidas