Kinderspeelgoed kan levensgevaarlijk zijn!

 

We zijn vooral bezig met de standaard spullen in huis die misschien gevaarlijk kunnen zijn zodra je kinderen krijgt of op bezoek ontvangt. Waar denken we dan bijvoorbeeld aan om een veilige omgeving te creëren? De stopcontacten krijgen plotseling de nodige aandacht. Omdat we als ouders o.a. als eerste denken aan elektriciteit, voorwerpen die voor het grijpen zijn, schoonmaakmiddelen en punten van tafels.

Ook worden we al heel snel geattendeerd op het feit dat kinderen snel iets in de mond kunnen stoppen. Dit is ook terecht omdat andere zintuigen nog niet zo ver ontwikkeld zijn. Vooral je baby kan het beste waarnemen en voelen met zijn mond en tong. Hij zal steeds minder behoefte hebben om alles in zijn mond te stoppen naarmate de andere zintuigen zich beter ontwikkelen.

Het is ook heel goed om per leeftijdsfase te kijken wat heeft je kind nodig dat bijdraagt aan zijn ontwikkeling. Dit kan zijn in de beginfase; de grijpreflex tot aan zijn motorische ontwikkeling van 6 tot 12 maanden.

 

Speelgoed voor kinderen van 2 tot 3 jaar.

 

 

In deze fase is de gemiddelde motoriek al gegroeid en is je kind ook bezig om je na te doen. Hij ziet je als ouder iets doen en zal vaak zich willen aansluiten om je te helpen of om het over te nemen. Misschien herken je het wel? Je bent aan het stofzuigen en je kind wilt meehelpen. Sterker nog. Jij mag niet meer helpen want hij weet al hoe het moet.

Uiteraard speelt de commerciele speelgoedmarkt hier goed op in. Om alles in speelgoed te maken wat je maar kunt bedenken. Zij doen er ook alles aan om dit zo veilig mogelijk te produceren en op de markt te zetten. Onder de noemer; 100% veilig want het voldoet aan de Europese veiligheidsnorm.

Met bijvoorbeeld speelgoed gereedschap ervaart je kind spelenderwijs hoe je kunt klussen en waarvoor iets gebruikt wordt. Ontdekken en ervaren is een goede methode. Wat dan wel de nodige aandacht van jou als ouder vereist. Is dat je ze duidelijk moet meegeven dat dit heel gevaarlijk kan zijn zodra je op de verkeerde manier ermee omgaat. Tegenwoordig heb je speelgoedboormachines van merken die er precies hetzelfde uitzien als bij een echte boormachine van de bouwmarkt. Het is misschien leuk om te zien dat je kind met trots laat zien hoe zijn boormachine geluid maakt en een draaiende beweging maakt tegen bijvoorbeeld je bovenbeen aan. Maar wat als per ongeluk je boormachine uit de schuur voor het grijpen ligt?

Wat als hij er per ongeluk mee speelt?

 

Je hebt heel snel onverwachts een ernstige bloeding. Ben je dan ook voorbereidt op hoe je dan moet handelen. Wat doe je bij welke verwonding? Is het levensbedreigend?

Wees je bewust als ouder dat je met veiligheid bezig bent, maar ook altijd een stap voor bent. Buiten de standaard veiligheidsmaatregelen. Zorg ook voor een duidelijke uitleg keer, op keer welk speelgoed waarvoor gebruikt dient te worden.

 

De meeste ongelukken vinden plaats in de woonkamer.

Zorg minimaal voor het volgen van een EHBO cursus zodat je een situatie kan controleren zodra er een onverwachts situatie plaatsvindt. Een ongeluk zit wederom in een klein hoekje. Raymon van Vidas Trainingen komt prive aan huis om je in een paar uur het vertrouwen te geven, in hoe je situaties leert herkennen en met name de verschillen tussen baby´s, kinderen en volwassenen. Als EHBO expert zorgt hij ervoor dat je leert handelen in panieksituaties en hoe je stress kunt reguleren.

 

Onze andere artikelen en blogs

Vidas